Skip to main content
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Επετειακό σημείωμα του Προέδρου του Παρνασσού για την 78η επέτειο από την Απελευθέρωση της Αθήνας.

Από τις 27 Απριλίου 1941 έως τις 12 Οκτωβρίου 1944 πάνω από 1100 μαύρες νύχτες σκέπασαν τον ουρανό της χώρας με ανυπολόγιστες καταστροφές στις πόλεις και την ύπαιθρο. Σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο της Κατοχής που συνέταξε το Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα 1770 χωριά καταστράφηκαν, 400.000 σπίτια πυρπολήθηκαν, 1.106.922 άτομα εξοντώθηκαν στις μάχες, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις κακουχίες και την πείνα.
Η έλλειψη εξαρχής συντονισμού για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία και η ανικανότητα των ελληνικών κυβερνήσεων κατέστησαν όνειρο απραγματοποίητο την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων. Δεν βρήκαν καν τον δρόμο για τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, το οποίο αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι Γερμανοί ανερχόμενο σε σημερινές τιμές, σε 18 δισ. Δολάρια, ενώ η Διασυμμαχική Επιτροπή που συνήλθε στο Παρίσι στις 14 Ιανουαρίου 1946 υπολόγισε το ποσό των επανορθώσεων σε 7,1 δισ. ΗΠΑ 1938. Σε σημερινή αξία το ποσόν ανέρχεται στα 40 δισ. δολάρια.
Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ από τα τέλη του 1942 μετετράπη σε έκτακτο Στρατοδικείο, όπου Έλληνες πατριώτες , όπως ο Περρίκος, καταδικάζονταν σε θάνατο για δολιοφθορές στους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Με την αναχώρησή τους οι Γερμανοί λεηλάτησαν την Πινακοθήκη του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ που περιείχε εμβληματικά έργα του 19ου και του 20ου αιώνα.
Ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων του Ελληνοϊταλικού και του Ελληνογερμανικού πολέμου εξέδωσε δύο βιβλία, μέσα από γερμανικά διπλωματικά αρχεία με σχετικά έγγραφα, για να φωτισθεί ολόπλευρα αυτή η επίμαχη περίοδος.

Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος