Η πρώτη ακαδημία γραμμάτων και τεχνών

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Έτος ιδρύσεως 1865

Χαιρετισμός Προέδρου

Βασ. Λ. Κωνσταντινόπουλου

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που απαιτεί η διοίκηση του ιστορικού αυτού Συλλόγου, που αποτέλεσε την πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της χώρας, υπήρξε το λίκνο του ελληνικού παρνασσισμού, δηλαδή της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, συνδέθηκε με διαπρεπή πνευματικά ιδρύματα του εξωτερικού και βραβεύτηκε τρεις φορές στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων (1879, 1889, 1890) με αργυρό και χάλκινο μετάλλιο για την πνευματική και κοινωνική του δράση, έχουμε αναλάβει, μετά την οικονομική κρίση, μια αναγεννητική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, εγγραφή γυναικών ως μελών, κινητοποίηση των Αντεπιστελλόντων μελών για επέκταση της δραστηριότητάς μας στην επαρχία, προσέλευση νεολαίας, διαγωνισμούς εικαστικούς και λογοτεχνικούς, εκδηλώσεις λόγου και μουσικής, αξιοποίηση της περιουσίας μας κ.ά.), για να αναδείξουμε τον ΠΑΡΝΑΣΣΟ ως Πανελλήνιο Κέντρο Λόγου και Τέχνης με σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις του ελληνισμού.

Χαιρετισμός Γεν. Γραμματέως

Μάκη Ν. Φωκά

24.6.1865 – 24.6.2022. Εκατόν πενήντα επτά χρόνια συνεχούς λειτουργίας, με τεράστια προσφορά στην πολιτιστική, κοινωνική και πνευματική ιστορία της χώρας μας. Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός συνεχίζει και σήμερα να προσθέτει στο όραμα των ιδρυτών αδελφών Λάμπρου, εξακολουθώντας να παραμένει το σπίτι της λογιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά μου αρέσει να αποκαλώ τον αγαπημένο μου Σύλλογο.
Ο Παρνασσός, όμως, δεν έχει μόνο παρελθόν, έχει παρόν και κυρίως έχει μέλλον. Το εκλεγέν την 26η Μαΐου 2021 Διοικητικό Συμβούλιο, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Προέδρου, Καθηγητή κου Βασ. Λ. Κωνσταντινόπουλου, παράγει καθημερινά έργο. Το έργο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Πρώτος, είναι η συνεχής πολυπολιτισμική δραστηριότητα με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, ομιλίες, βραβεύσεις κ.ά.
Δεύτερος, η προσπάθεια τακτοποίησης – καλυτέρευσης των οικονομικών θεμάτων, ώστε να παραμείνει ο Σύλλογος οικονομικά αυτάρκης.
Τέλος, τρίτος πυλώνας, είναι η εξωστρέφεια, ώστε ο Σύλλογός μας, να ξαναγίνει στη συνείδηση των Αθηναίων και όχι μόνο, το σπίτι των Γραμμάτων και των Τεχνών, το σπίτι της λογιοσύνης. Στον τομέα αυτό, έχουμε ήδη συνάψει μνημόνια συνεργασίας με πολλούς φορείς και οργανισμούς, όπως π.χ.: με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τον Δήμο των Αθηναίων, με τον Αθήνα 9.84 fm, με τον Σύλλογο Ελληνορωσικής Φιλίας, με τον ΦΙΛΑΙΟ κ.ά, διορίζουμε εκπροσώπους μας (πρεσβευτές) σε όλη την Ελλάδα κ.ο.κ.

Με βάση, λοιπόν, αυτούς τους τρεις πυλώνες, στηρίζουμε το παρόν και κτίζουμε το μέλλον του αγαπημένου μας Συλλόγου.
Σ’ αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όλους κοντά μας. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή σας και κυρίως τις ιδέες σας.

Η Πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών

Στις 24 Ιουνίου 1865 τέσσερα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου πέτυχαν, με τη στήριξη του πατέρα τους, να πραγματοποιήσουν το όραμά τους, να συστήσουν ένα πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος με την πολύπλευρη και πολυδύναμη ακτινοβολία του θα εργαζόταν «για την κοινή πρόοδο και ωφέλεια του λαού» και θα προετοίμαζε τον λαό για την επίτευξη της εθνικής ολοκλήρωσης που φωτοδότησε η Μεγάλη Ιδέα.

Του έδωσαν το όνομα Παρνασσός, καθώς κατά την παράδοση ο Παρνασσός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα και τις Μούσες. Ήδη από το 1869/70 ο Σύλλογος εξελισσόταν σε πανελλήνιο πνευματικό κέντρο με πλούσια δράση κορυφαίων εκπροσώπων της πνευματικής, ακαδημαικής, δικαστικής, καλλιτεχνικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Στις 17 Μαρτίου 1875 ο Φ. Σ. Παρνασσός αναγνωρίζεται με Βασιλικό Διάταγμα ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έως τότε ο Σύλλογος είχε ήδη συνδεθεί με δεκάδες επιστημονικά Σωματεία εντός και εκτός Ελλάδος. Στην εδραίωση του Συλλόγου συνέβαλαν από πολύ νωρίς με την οικονομική τους ενίσχυση φορείς της Πολιτείας, Νομικά Πρόσωπα και εξέχουσες προσωπικότητες.

Ο Φ.Σ. Παρνασσός υπήρξε επί της ουσίας η πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Ελλάδος έως το 1926, οπότε ο Πάγκαλος ίδρυσε την Ακαδημία Αθηνών.

Δείτε περισσότερα στο .pdf παρακάτω

Ο Σύλλογος

Ευεργέτες - Δωρητές

Κατά τη διάρκεια των 157 ετών λειτουργίας τού Συλλόγου υπήρξαν πολλοί οι οποίοι με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην εδραίωση και ανάπτυξη τού Παρνασσού. Φορείς τής πολιτείας, νομικά πρόσωπα (όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας, η Τράπεζα τής Ελλάδος, κ.α.), εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο τής Ελλάδας αλλά και τού εξωτερικού έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική δράση τού Συλλόγου και ενίσχυσαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την παρουσία τού Παρνασσού στην πνευματική ζωή τού τόπου.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης αγάπης ο Σύλλογος έχει εντοιχίσει σε περίοπτη θέση τού Α΄ ορόφου, έναντι τής εισόδου τής αίθουσας τελετών, μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των μεγάλων ευεργετών από το έτος ιδρύσεως τού Παρνασσού έως σήμερα.

Ακίνητα | Κληροδοτήματα

Κληροδοτήματα

Ο Παρνασσός διαχειρίζεται την περιουσία των κάτωθι Κληροδοτημάτων:

Γεωργίου Πολίτη
Αναστ. Κοφινιώτη
Βλασ. Βαρβαρίτη
Αγησ. Γαλανόπουλου
Κλ. Ποτιτσόπουλου
Βασ. και Κορ. Λιάρου
Κίμ. Λαδάκη
Ευγ. Κανέλλη

Οικονομικές Καταστάσεις

Εκμισθώσεις Ακινήτων