Skip to main content
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Επέτειος θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάθε ιστορικό αφιερωματικό κείμενο – πραγματεία, οφείλει να υποβάλλει σε εικονογραφική και χρονολογική ιχνηλάτηση την ιστορική προσωπικότητα την οποία παρουσιάζει και η οποία εγγράφει παραδειγματική εικόνα «Μύησης και Μίμησης».
Έτσι ο Μέγας Αλέξανδρος, γεννημένος από μάνα την Ολυμπιάδα και πατέρα τον Φίλιππο, στην Πέλλα, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, 356 π.Χ., συνοδεύεται από απίστευτα ιστοριογραφικά γνωρίσματα μυθοπλασίας, τα οποία προσυπογράφουν το ένδοξο μέλλον του. Σύμφωνα με τους ονειροκρίτες και μάντεις της εποχής, η γαστέρα της Ολυμπιάδος εσφραγίσθη δια γλυφίδος, η οποία είχε την εικόνα λέοντος.
Η ερμηνεία αυτού του γεγονότος παρέπεμπε στην εικασία ότι η Ολυμπιάδα θα γεννούσε παιδί «Γενναίο και Λεοντώδες».
Αργότερα, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε τον ναό και το Μαντείο του Άμμωνα Ρα (Ζεύς Άμμων), στην όαση της Σίβα της Λιβύης, για να αναζητήσει χρησμό σχετικά με την έκβαση της εκστρατείας του στις Ινδίες. Όταν ο Αρχιερέας του ναού συνάντησε τον Αλέξανδρο, τον καλωσόρισε και τον χαιρέτησε με τα λόγια «Ω παιδί μου» τα οποία όμως μεταγλωττιζόμενα σήμαιναν «Ω Παιδί Διός» κάτι που ιδιαίτερα γοήτευσε και χαροποίησε τον Αλέξανδρο.

κ. Παναγιώτης Ν. Σουκάκος,
Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης, Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Δείτε περισσότερα