Skip to main content

«Musicoma»

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022
21:10, Κεντρική αίθουσα

MUSICOMA. Video-art, μουσική τζαζ και αφήγηση συνδιαλέγονται για πρώτη φορά σε μια παράσταση, μουσικοθεατρική μεταφορά του κόμικ “Musicoma”. Μεγάλες τζαζ προσωπικότητες όπως ο Τσάρλι Πάρκερ, ο ΝτίζιΓκιλέσπι, ο Θελόνιους Μονκ και ο Τσάρλι Μίνγκους εμπλέκονται σε μια τρυφερή ιστορία που επανατοποθετεί τις αξίες της ζωής και ζωντανεύει μέσα από τις φωνές των ηθοποιών-τραγουδιστών, καθώς αυτοί ενσαρκώνουν τα σκιτσαρισμένα alter ego τους.

Τα πρωτότυπα σχέδια της έντυπης εκδοχής του Musicoma αποκτούν ζωή από το animation του Γιάννη Ντουσιόπουλου και επενδύονται μουσικά από το τζαζ κουαρτέτο του GiladAtzmon, σε μια πρώτη ζωντανή εκτέλεση των πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων που γράφτηκαν για το Musicoma. Τη δεκαετία του 1950 μια νεαρή τζαζ τραγουδίστρια κυκλοφορεί στους δρόμους του Μανχάταν, όταν δέχεται μια μοιραία επίθεση που θα την αφήσει σε ημιθανή κατάσταση. Είναι το πνεύμα του μέντορα της Τσάρλι «Μπερντ» Πάρκερ, που θα μεσολαβήσει για να της σώσει τη ζωή, δημιουργώντας μια ασφαλή εκδοχή της Νέας Υόρκης μόνο για εκείνη, το Musicoma.  Σε αυτήν, η Άλι Μπράουν θα μπορεί να

αφιερώσει τη ζωή της στη τζαζ, μέχρι να νιώσει έτοιμη να επιστρέψει στον κόσμο. Εξήντα χρόνια μετά, η επίσκεψη ενός νεαρού αγοριού από τη γενιά των millenials στην τζαζ ουτοπία της, θ’ ανατρέψει την αντίληψη της για την ίδια τη ζωή, θυμίζοντας της όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία αξίζει να ζει κανείς. Το έργο  πραγματεύεται την ανάγκη μιας μουσικής σαν την τζαζ, με μακρά παράδοση και ιστορία, να επικαιροποιηθεί ξανά, να ξεφύγει από τα δεσμά του ακαδημαϊσμού και του ελιτισμού, να απευθυνθεί εκ νέου στην καρδιά των ακροατών της αλλά και να αποκτήσει νέους και νεαρούς θαυμαστές.

Ένα κόμικ αφιερωμένο σε αυτή τη μουσική είναι ίσως ένας τρόπος να γεφυρωθούν αυτοί οι δύο κόσμοι. Ο αναγνώστης-ακροατής του Musicoma, ακροβατώντας διαρκώς ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα θα γνωρίσει μέσα από μια γλυκόπικρη ερωτική ιστορία, μια μεγάλης ηλικίας μουσική που παραμένει ωστόσο πάντοτε νέα, αφού ποτέ δεν είναι ίδια, πάντοτε αλλάζει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Διασκευή κειμένου: Μ. Όλια Ντακογιάννη, Σενάριο-Σχέδιο: Μ. Όλια Ντακογιάννη  Χρώμα: Theodore Duck, Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη – Μ.Όλια Ντακογιάννη, Κοστούμια: Μ. Όλια Ντακογιάννη, VideoArt-Animation: Γιάννης Ντουσιόπουλος, Συνθέσεις: Στέφανος Κοζάνης, Μάριος Γκορίτσας, Νίκος Στάικος, Στίχοι: KarinaRubinstein, Μυρτώ Κοκκαλιά, Μουσική επιμέλεια & προετοιμασία: Gilad Atzmon, Χοροδιδασκαλία: Natasha Martin, Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Επικοινωνία/Προβολή: Χρύσα Ματσαγκάνη, Φωτογραφίες: Σπύρος Τσακίρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού, Μουσικοί επί σκηνής: Gilad Atzmon Quartet, GiladAtzmon (άλτο σαξόφωνο), Σάμι Αμίρης (πιάνο), Γρηγόρης Θεοδωρίδης (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Θέμας (τύμπανα). Ερμηνεία: Δανάη Κατσαμένη, Σαμουήλ Ακίνολα, Στέφανος Καλτσής, Κωνσταντίνα Κορδούλη. Με την υποστήριξη του Φάρου Ελπίδας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πληροφορίες εισιτηρίων: Διακεκριμένη: 18€, Γενική είσοδος: 15€, Μειωμένο: 10€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ). Προπώληση/ Υπηρεσία Εισιτηρίων/ Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Τηλεφωνικά: 210 7234567, Online: www.ticketservices.gr.

Leave a Reply