
Χαρτογραφικό Ανάγλυφο του Ελλαδικού Χώρου: Ιστοριογραφικό Αποτύπωμα Διδαχής και Μνήμης. Χάρτες από τη συλλογή Π.Ν. Σουκάκου
Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
Διάρκεια Έκθεσης: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 έως και Πέμπτη 16 Μαΐου 2024
Εγκαίνια: Ώρα 19:00, Γκαλερί 3ου ορόφου
Ωράριο Λειτουργίας Έκθεσης: Δευτέρα & Τετάρτη 9:00 έως14:00 και 17:00 έως 21:00, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 9:00 έως 14:00, Σάββατο 12:00 έως 15:00.
Είσοδος ελεύθερη
Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση παλαιών πρωτότυπων χαρτών που ανήκουν στη συλλογή του καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου.
Η συλλογή εστιάζει στην χαρτογραφική αποτύπωση της Aνατολικής Μεσογείου και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Χαρτογραφίας, από τον 15ο μέχρι τον 19ο αιώνα.
Η πνευματική αφύπνιση της Αναγέννησης, που έφερε στο προσκήνιο τις επιστημονικές μελέτες της αρχαιότητας, και τα εξευρευνητικά ταξίδια, που δημιούργησαν νέα δεδομένα στην παγκόσμια γεωγραφία, οδήγησαν σε άνθηση τη χαρτογραφία και καθιέρωσαν τη γεωγραφία ως απαραίτητο στοιχείο της εκπαίδευσης, στο δυτικό κόσμο. Στην Ιταλία και αργότερα στις Κατω Χώρες, τη Γαλλία και την Αγγλία, τα χρόνια της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, εκδίδονται μνημειώδεις χαρτογραφικές συλλογές (άτλαντες), πολύτιμα και πανάκριβα, για την εποχή, εκπαιδευτικά βοηθήματα.
Οι χάρτες της συλλογής είναι έργα χαρτογράφων που έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη της επιστήμης τους, όπως οι Gerardus Mercator (1512-1594), Abraham Ortelius (1527-1598), Joan Blaeu (1596-1673), Johannes (Jan) Janssonius (1588-1664), Nicolas & Guillaume Sanson (1633-1703), Frederick de Wit (1629/30-1706), Johann Baptiste Homann (1664-1724), Pierre Mortier (1661-1711), Olfert Dapper (c. 1635- 1689), Vincenzo Maria Coronelli (1650-1718), Johannes Van Keulen (1697-1709).
Η έκθεση περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
Προμετωπίδες και Σελίδες Τίτλου από μνημειώδεις χαρτογραφικές εκδόσεις- σταθμούς στην ιστορία της χαρτογραφίας. Πρόκειται για εντυπωσιακές αλληγορικές συνθέσεις που διακοσμούσαν τη δεύτερη και τρίτη σελίδα κάθε άτλαντα και προσκαλούσαν τον αναγνώστη σε γοητευτικές περιπλανήσεις. (Φ. ΔΤ10-11)
Χαρτογραφία του Χερσαίου και Νησιωτικού χώρου της Ανατολικής Μεσογείου. Περιλαμβάνει χάρτες που αποτυπώνουν γεωγραφικά διαμερίσματα του Ελλαδικού Χώρου και κατόψεις των κυριότερων πόλεων, τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, τα Μικρασιατικά Παράλια, την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και τα Στενά των Δαρδανελλίων. (Φ. ΔΤ1-5)
Ιστορική Χαρτογραφία. Χαρτογραφεί περιοχές που συνδέονται με διάφορα μυθολογικά και ιστορικά γεγονότα. Πηγές της είναι η Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία (Αργοναυτική εκστρατεία, Ιλιάδα, Οδύσσεια, Αινειάδα), η Αρχαία Ελληνική Ιστορία (Περσικοί Πόλεμοι, Πελοποννησιακός Πόλεμος, Κύρου Ανάβασις, Εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου), η Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Ιστορία αλλά και γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας. (Φ. ΔΤ7)
Θρησκευτική και Εκκλησιαστική Χαρτογραφία. Αφορά στη γεωγραφία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, με επίκεντρο τους Αγίους Τόπους. Αποτυπώνονται περιοχές που συνδέονται με τις περιπλάνησεις του έθνους του Ισραήλ, όπου έζησε και δίδαξε ο Ιησούς, περιοχές όπου περιόδευσαν οι Απόστολοι, καθώς και περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν Εκκλησιαστικές Σύνοδοι ή περιλαμβάνονταν στις επικράτειες δικαιοδοσίας των πέντε Πατριαρχείων. (Φ. ΔΤ6)
Τέλος, μια ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι Σατιρικοί χάρτες, που χρησιμοποιούν το γεωγραφικό ανάγλυφο για να καταδείξουν, συνοπτικά όσο και ευανάγνωστα, το πολιτικό παρασκήνιο και να ασκήσουν κριτική μέσω της σάτιρας. (Φ. ΔΤ8-9)
Περίχτεχνοι και ιδιόμορφοι, οι χάρτες της συλλογής αποτυπώνουν την αρχαία και σύγχρονη γεωγραφία και ξεδιπλώνουν μια χαρτογραφική περιήγηση στην πορεία του Ελληνισμού δια μέσου των αιώνων, αναδεικνύοντας τις αέναες διασταυρώσεις του με τους λαούς της Εγγύς Ανατολής και τον πρωτεύοντα ρόλο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Δυτικής Ευρώπης.